Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakušan pro Blesk: Uprchlíci musí ukázat razítko v pase! … jinak jim nevyplatíme podporu

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, Vera Renovica - 
11. května 2022
05:00

Pomáhat Ukrajincům? Ano! Ostatně sám ubytoval maminku s dcerou, které uprchly z válečného pekla. Ovšem podporovat ty, kteří sem přišli s nataženou rukou, aniž by na dávku měli nárok, tak to ne. „Musí mít razítko, že překročili ukrajinskou hranici,“ řekl v Epicentru ministr vnitra Vít Rakušan (43, STAN).

Situaci, kdy sem proudí statisíce lidí z Ukrajiny, zvládáme. Ale co s ukrajinskými Romy, kteří přespávají na nádražích?

„Někteří z nich přicházejí z Maďarska, nikoliv z Ukrajiny a my kontrolujeme, jestli mají dvojí pas. A tady je ten problém, protože nemáme jednotný evropský systém, který by policistům umožnil zjistit, jestli je ten člověk Ukrajinec, nebo má i maďarské občanství, protože když má maďarské občanství, je občanem členského státu EU a nemá u nás nárok na pomoc.“

Co s tím uděláte?

„Svolal jsem na tento týden online jednání s maďarským protějškem a napsal mu vytýkací dopis. Ty lustrace v Maďarsku trvají neúměrně dlouho a my tady pak máme lidi čekající v nedůstojných podmínkách. A ve chvíli, kdy ten člověk je z Madarska, má tamní občanství, děláme rozhodnutí, které nám ukládá zákon: žádnou sociální dávku jim nedáme. Bohužel se pak ti lidé shlukují na místech, jako jsou nádraží.“

A zvládáme to tedy dobře? Vy sice dodržujete zákon a chcete to řešit, ale nedá se něco udělat hned, aby lidé s miminky nespali čtyři dny ve vlacích či v halách?

„Přišli jsme s dalším systémovým řešením. Je to zpřísnění opatření. Aby u nás člověk dostal dávku, reálně musí mít razítko v pase, že překročil ukrajinskou hranici. To by mělo platit od příštího pondělí. A ještě jedna poznámka: Hlavní nádraží je obrovsky špatným symbolem, se kterým musíme něco dělat. Zároveň se ale málo mluví o tom, že ty stovky ostatních příchozích ubytováni jsou. Na nádraží se musí zrychlit lustrace a musíme mít provizorní ubytování pro lidi, kteří lustrací procházejí. A pokud už není, pojďme vytipovat místo, kde postavíme stany, toalety, bude tam dohled nad provozem zařízení, my jsme schopni garantovat jídlo a stravu.“

Nevzniknou tam nějaká ghetta?

„V tomto ubytování by lidé byli jen do dokončení lustrace. Pokud se zjistí, že mají maďarské občanství, chceme s panem ministrem dopravy Kupkou organizovat vlaky, v nichž nabídneme Romům návrat do země původu, protože tady nebudou mít nárok na dávky. Pokud ale ti lidé budou Ukrajinci a budou mít razítko, že překročili ukrajinskou hranici a utíkají před válkou, budou zařazeni do systému a bude jim poskytnuto ubytování jako komukoliv jinému.“

Ti Romové sem ale proudí spolu s ostatními ukrajinskými migranty. Jak je tedy selektujete? Na základě barvy pleti?

„Pokud sem přijde maminka se dvěma dětmi, ukáže ukrajinský pas a má tam razítko, že překročila hranici, tak je jedno, jestli je Romka, nebo není. Prostě se dostane do našeho systému. Jiné je, když přijede 150 uprchlíků, kteří ani nemluví ukrajinsky a sami od sebe začnou bivakovat před nádražím a je těžké se s nimi domluvit… V tom případě cizinecká policie tu lustraci provádí. Ale já chci zdůraznit: lustrace příchozích se provádí u úplně každého, a to od začátku celé krize. A pravidlo s razítkem bude také platit pro všechny.“

Kolik z těch mnoha příchozích u nás zůstane?

„Říká se, že pokud do půl roku ten konflikt skončí, zůstává jen 10 procent lidí v cílové zemi. Pokud trvá rok, hovoří se o 30 procentech.“

Vnímáte, že se změnila solidarita lidí vůči uprchlíkům? Že si více stěžují, že se pomáhá Ukrajincům a už méně Čechům?

„To falešné dilema, že budeme pomáhat buď Čechům, nebo Ukrajincům, odmítám. Kdybychom tu krizi od začátku neřešili, kdybychom nechali ty lidi spát v tělocvičnách či parcích, tak bezpečnostní situace v České republice bude ohrožena. Kdybychom neměli krajská asistenční centra, tak by byly fronty před úřady práce. My jsme tu krizi museli řešit strategicky. Za námi jezdí teď Dánové a kopírují náš systém.“

Češi ale dlouho poslouchali, že je rozpočet v hrozném stavu, že se musí utahovat opasky, a teď vidí, jak se uprchlíkům rozdává ubytování, dávky, cítí se podvedeně… Co byste jim vzkázal?

„Řekl bych těm lidem, že institut, který u nás mají Ukrajinci, je dočasná ochrana. Je omezena do 31. března 2023. Kdokoliv z nich by tu pak chtěl zůstat, musí projít velmi náročným řízením, aby legalizoval svůj pobyt. Ta pětitisícovka, co dostávají, je nižší než naše sociální dávky a mohou ji pobírat jen půl roku. Se ženou jsme ubytovali paní s dvanáctiletou dcerou, která sem rozhodně nepřijela pro dávky. Ona měla u Oděsy krásný dům, větší, než mám já, s krásnou zahradou. Utekla až ve chvíli, kdy šlo o život, a nevzala si opravdu nic. Ukazovala mi video ze svých Vánoc, měli se ještě před pár měsíci krásně. Jsou tam její příbuzní i přátelé, jmenovala mi je a říkala: Ten bojuje, ten taky bojuje a tento devatenáctiletý kluk v boji padnul. Tohle je Ukrajina, těmto lidem pomáháme.“

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (28. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Vy jste na nedávné tiskové konferenci mluvil o alternativní pomoci příchozím v naturáliích. Uměl byste to vysvětlit?

„Já jsem mluvil o skupině, u které se bude prokazovat, zda mají, nebo nemají nárok na dávku. Alternativou je tomu člověku zajistit dostatek jídla, pití a ubytování, než se vše prověří, a samozřejmě ať nespí na nádraží, ale ne jim dát podporu v první minutě či půlhodině.“

maxpax ( 11. května 2022 17:50 )

Pro příchozí Romy to ale nebude problém, prostě si jen trošku prodlouží trasu. Přejdou na Ukrajinu a odtamtud, již s ukrajinským razítkem se ubytují v kulturní památce, secesní Fantově budově na Hlaváku v Praze. Počerpají a dají si další čerpací kolečko Polsko , Německo, Česko. Vždyť neexistuje žádná provázaná databáze, kde kdo kdy čerpal.
Strakovka má celkem slušnou zahradu, tam by jim ty stany postavit mohli. A je to navíc luxusní adresa a měli by vládu pod kontrolou, aby jim neubližovala .

maxpax ( 11. května 2022 17:43 )

Takže vláda konečně přiznala, že podpora se odvíjí od ukrajinského razítka v pasu. Z ukrajinského zakarpatí, kde žádná válka není, sem přišlo za lepším hodně lidí. Reportáž na CNN ukazovala, že z oblastí zasažených válkou se lidé stahují právě do zakarpatí. Překvapivě se to místním moc nelíbí, že prý příchozí mají výhody bezplatných vstupů, snižují ceny nemovitostí a pracovní síly. To je docela zvláštní .

stellastella ( 11. května 2022 16:44 )

Velka skoda, ze se nevěnovala pozornost tomu, kdo k nam prichazi.
Skutečně ohrozeni lide by byli vdecni za stravu a ubytovani byť ve vyhrívanych stanech, ale v bezpeci.
Kazdy (většina) maji nejaky doklad (pas, id) a v nem je uvedene bydliste.
Kdyby se registrovani prihlasovali do uteceneckych registru, zapsalo by se bydliste a pomoci obyčejného exelu vy se vyselektovali lide z ohrozenych oblasti.Tem pomoc statu a bank preju.
Jsou vdecni za vsechno.
Mam dobrou znamou, ktera prodava ve velkem obchdnim dome v Praze.
Pozvala mne, at si tam udelam obrazek sama.
A opravdu. 70%nakupujicich jsou ukrajinci.
Kupuji si oblečeni, povidaji si u toho a neuvedomi si, ze jim muze nekdo rozumet, takze se dozvite, ze si tady uzivaji.
Kdyz nekdo z nich kupuje veci denni potreby v cizi zemi jako pyzamo, pastu na zuby, polstar, rucnik, tomu rozumim.
Kdyz ale budu utikat pred valkou, nebudu vedet, jak dlouho mi bude nekdo pomahat, urcite si nebudu kupovat zbytecnosti, napr.nalepovaci nehty, laky, řasy, nekolikery saty, svetry, nudu retrit a chovat se tak, abych nepopuzovala domaci.
Ona ani ta prodavacka si nemuze ze sveho rozpoctu dovolit rozhazovat tisice, musi si platit jidlo a bydleni, ktere utecenci dostavaji.
Pozorovala jsem tam nakupy v ruznych dnech nekolikrat.
Obchodak je za Uk urcite rad, ale radovy clovek musi byt nutne nastvany.
Navic udajne byli mobilizovani i obcane, kteri ziji v zahranici.
Jak je mozne, ze je u nas tolik ukrajinskych muzu.
O cikanech radeji nemluvim.
At se postavi tabory a dostanou jidlo a bydleni a uvidite,kolik jich tu zbude.
Nejsem zastancem nikoho, sama bych se ale chovala s vetsi pokorou a snazila si hledat praci a toto ocekavam od Uk.
A politici by meli nasluchat lidem, kde jinde se chteji dozvedet, jak se zije v podhradi.
Oni na to brzy zapomneli

kurna1 ( 11. května 2022 15:41 )

To měl Rakušan udělat už před měsícem a půl, aby tady nebyl takový bordel s těma migrantama jaký doposavad je !!! V první řadě vypoklonkovat ty Maďarské cigány zpět, tam kam patří, než to tu všechno rozkradou

e.lesanova ( 11. května 2022 15:06 )

Obávám se, že jinde v uprchlických táborech nesmí opustit prostor či musí být dohledatelní, kde se pohybují a musí být řádně evidováni...tady vnitro s vykulencem těžce tápe, Romové si špacírují po celé ČR aniž kdo ví, co jsou zač, odkud přišli, stejně další Ukrajinci, kteří vezmou dávku a jdou dál na Západ...a to nemluvě o 100 tisících osob, které se Rakušanovi ztratily úplně, sem tam se u nás vyskytnou i další běženci, které se zdaří zachytit spíš náhodou...Fakt pocit "bezpečí" v ČR tedy nemám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa